25. aprill 2022

Järjehoidja 4/2022

Jätkame raamatusoovitustega. Seekord küsime luuletaja, tõlkija ja toimetaja CAROLINA PIHELGASELT, millist raamatut ta tahaks järgmisena lugeda ja mis oli viimane tõeliselt mõjunud teos. 

Viimane lugemiselamus oli Carolinal Tõnis Vilu luulekogu "Kõik linnud valgusele" (LR nr 10/2022), mida ta põhjendab nii:
"Tõnis Vilu on praeguse aja üks huvitavamaid luuletajaid ning tema uus raamat „Kõik linnud valgusele“ üllatab ja liigutab. Üllatab selles mõttes, et Vilu keel on siin taaskord erinev varasemast, tema tekstid on intensiivsed, läbitungivad, aga vahel on neis ka tunda teatavat krigisemist, keele hõõrdumist. Liigutab aga aus nukrus, mälestuste teravike peegeldus. Ikka ja jälle see süda, mis kardab elamist. See on tõesti hea luuleraamat."

Järgmine raamat Carolina lugemisnimekirjas on Marieke Lucas Rijneveldi "Õhtute äng". Ta ise selgitab oma huvi nii:
"Marieke Lucas Rijneveldi luule on õrn, ülimalt aistiline ja samas lõikavalt terav. Seepärast rõõmustan väga, et eesti keelde on jõudnud tema debüütromaan „Õhtute äng“, millest võib loota sarnast poeetikat, ainult et proosavormis. Romaan tegeleb ebastabiilsete peresuhete, kaotusvalu, julmuse ja ängiga, aga autori lüüriline kirjelduslaad ei lase lugejal siiski päriselt tumedusse libiseda."

Aitäh, Carolina, jagamast!